Lucrul pe timp friguros

Salutare! 

Odată cu sosirea timpului friguros, a venit vremea să descoperim ce măsuri trebuie să luam pe șantier. C 16–84 este normativul care prevede asigurarea calității lucrărilor executate pe timp friguros.

Pe scurt:

  • “Zi friguroasă” – ziua în care temperatura este sub +5°C și nu are tendință de urcare.
  • 15 noiembrie – 15 martie este considerată “perioadă convențională de timp friguros”.
  • Constructorul trebuie să întocmească un proiect anual pentru organizarea lucrărilor pe timp friguros până la data de 15 septembrie a anului curent.
  • Materialele trebuiesc depozitate pe teren uscat, evitându-se zonele înghețate sau umede, precum și zonele care s-ar putea umezi ulterior.

Lucrări de fundații:

  • Umpluturile cu pământ trebuie făcute la temperaturi mai mari de +1°C, în straturi subțiri de max. 20 cm. Așezarea și compactarea pământului trebuie să se facă, pe cât posibil, în mod continuu, fără pauze în execuție.
  • La executarea fundațiilor, este interzisă așezarea lor pe teren înghețat ori cu grad sporit de umiditate rezultat din dezgheț sau din precipitații pentru a evita producerea de tasări inegale care se traduc în solicitări suplimentare la nivelul fundațiilor ce pot periclita construcția.
  • Pentru a evita înghețarea pământului aflat la fundul șanțului, se va proteja prin acoperire cu rogojini, frunze, talaș, rumeguș, etc.

Lucrări de beton:

  • Betonul proaspăt livrat trebuie să fie preparat cu apă caldă și să fie aditivat cu accelerator de priză asfel încât să nu înghețe până când începe reacția exotermică la momentul intrării în priză. Atenție! Multe stații de betoane, mai ales cele mici, nu livrează beton preparat cu apă caldă! Aditivarea cu accelerator de priză costă, în medie, 10 lei/mc.
  • Protejarea betonului după punerea lui în operă trebuie să se facă într-un timp cât mai scurt. Se vor folosi cofraje izolate termic, saltele termoizolatoare, rogojini, etc.
  • Decofrarea se face respectând prevederile normativului NE012-2. Eu personal recomand ca decofrarea să aibă loc la minim 2 zile de la turnare pentru fețele laterale ale stâlpilor și ale grinzilor și minim 28 zile la fețele inferioare ale grinzilor și ale plăcilor.

Lucrări de zidărie:

  • Nu ar trebui să se execute la temperaturi mai mici de +5°C. 
  • Există în comerț acceleratoare de priză pentru mortare, cum ar fi Mapei Mapefast CF / L sau SETIBET-SG. Pentru utilizarea corectă a acestor produse, trebuie respectate instrucțiunile din fișele tehnice.

Finisaje:

  • Orice material pe bază de apă ar trebui să nu fie pus în operă la temperaturi mai mici de +5°C. 

Ca o concluzie, în cazul betoanelor, a mortarelor și a altor materiale pe bază de apă, riscul major este ca acestea să înghețe. Rezultatul după dezghețarea unui beton proaspăt turnat care a înghețat înainte de a intra in priză este un amestec de nisip, pietre și ciment inactiv, nu un beton corespunzător. Costurile necesare desfășurării în condiții conforme ale lucrărilor de construire pe timp friguros sunt mult mai mari decât în mod normal. La fel și riscurile de execuție neconformă. Ia în considerare aspectele prezentate mai sus dacă ai de gând să accepți lucrul pe timp friguros!

Aruncă o privire și pe documentul acesta aflat pe pagina Inspectoratului de Stat în Construcții, unde se specifică la final faptul că “nerespectarea cerinţelor de calitate impuse de reglementările legale şi tehnice în vigoareconstituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 770 lei la 4.650 lei şi măsuri complementare de intrare în legalitate, conform prevederilor art. 33, alineatul III, litera „b”, din Legea10/1995 privind calitatea în construcţii.”

Succes în continuare și multă grijă!

Leave a Comment